İnternet Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 Internet Hakkında

   IP adresi nedir;


   IP adresi (ınternet protocol Address), interneti ya da TCP/IP protokolünü kullanan diğer paket anahtarlamalı ağlara bağlı cihazların, ağ üzerinden birbirleri ile veri alışverişi yapmak için kullandıkları adres.İnternete bağlanan her bilgisayara internet servis sağlayıcısı tarafından bir IP adresi atanır ve internetteki diğer bilgisayarlar bu bilgisayara verilen bu adres ile ulaşırlar. IP adresine sahip iki farklı cihaz aynı ağda olmasa dahi, yönlendiriciler vasıtası ile birbirleri ile iletişim kurabilirler.








   MAC adresi nedir;

   MAC adresi, (media access control, yani ortam erişim yönetimi) bir bilgisayar ağında, bir cihazın ağ donanımını tanımaya yarar.










    PAN nedir;


    PAN kişisel cihazların birbiriyle bağlanması sonucu elde edilen kişisel ağdır. InfaRed (IR) ve BlueTooth (BT) günümüzde PAN ağlarında en çok kullanılan teknolojilerdir. BT 10 ile 200 metre arasında bağlantı sağlarken (700 kbps) IR ancak bir kaç metre içerisinde bağlantı sağlar (115 kbps). PAN bağlantısı sağlandığında PAN’ın parçası olan tüm etkin aygıtlar (cep telefonu, USB, fotoğraf makinesi, yazıcı gibi) ve bilgisayarlar arasında erişim sağlanır. Kişisel ağ bağlantısı, bilgisayar ile ağ dahilindeki diğer bilgisayar ve cihazlar arasında otomatik olarak bağlantı kurulmasını sağlar.




                                                                      LAN nedir;



     LAN yerleşim olarak birbirine yakın olan birden fazla bilgisayarın birbirleriyle bağlanması sonucu oluşan küçük çaptaki ağ sistemine verilen isimdir. Daha geniş ağların ölçeklendirilmesi için kullanılır. Bilgisayar, yazıcı, mobil aygıt gibi kişisel cihazlar ve bunları birbirine bağlayan anahtarlayıcı (switch) gibi cihazlardan oluşur.
Yerel ağlarda Ethernet (10 Mbps), FastEthernet (100 Mbps), GigabitEthernet ve 10 Gigabit Ethernet olmak üzere 4 farklı ethernet hızı vardır.



   Ethernet nedir;



    1982 yılında 10 Mbps’lik Ethernet (V2.0) geliştirilmiştir. IEEE (International Electrical Electronics Engineers - Uluslararası Elektrik Elektronik Mühendisleri) komitesi Ethernet’in uluslararası alanda kabul görmesi için Ethernet üzerinde 802.3 standardını geliştirmiştir. 10BaseT olarak adlandırılan bu standart 10 Mbps hızındadır ve twisted-pair (kıvrılmış çift) kablo ile gerçekleştirilir. Modern ağlarda artan bant genişliği ihtiyaçlarını karşılamakta yetersiz kaldığından pek kullanılmamaktadır.


    MAN nedir;


    Bünyesinde birden çok LAN sistemi barındıran, coğrafi ölçekte LAN ve WAN arasında büyüklüğe sahip bir ağ sistemidir. LAN’ları birbirine bağlayarak Wide Area hizmetini LAN’a ulaştırır. Tek bir kuruma veya kuruluşa ait olabildiği gibi kamuya açık bir hizmet şeklinde de olabilir. Gigabit, 10 Gigabit veya kablosuz teknolojileri kullanabilir. Bir şehri tamamen kaplayacak büyüklüğe ulaşabilir.




     WAN nedir;


   Coğrafi olarak en geniş alanı kapsayan ağ çeşididir. Dünya üzerine yayılmış ağ yapılarını ifade eder. Genellikle WAN teknolojileri LAN’a göre daha yavaştır. Son kullanıcıdan gelen talep doğrultusunda DSL (Digital Subscriber Line - Sayısal Abone Hattı) ve Cable (Kablo) teknolojileriyle de 100 Mb’e varan hızlar sağlanabilmektedir. Kurum ve kuruluşların uzaktaki şubelerini birbirine bağlamak için WAN teknolojileri kullanılabilir. Ethernet teknolojisinin WAN’da kullanılmaya başlamasıyla kuruluşların yüksek bant genişliği ihtiyacı karşılanmıştır.


     DHCP nedir;



     DHCP Dynamic host Configuration Protocol kelimelerinin kısaltmasından oluşmuştur.Türkçe anlamıysa Dinamik İstemci Ayarlama Protokolü'dür.
Ağdaki bilgisayarlara belirlediğiniz ip havuzundaki ip'leri otomatik olarak bilgisayarlara atamanıza yarar. Günümüz ağları çokça bilgisayardan oluşmakta. 100, 200, hatta 1000 bilgisayarlı networkler bile bulunmakta bu ağlar uzaktan bakıldığında yönetimi çok zor olduğu düşünülmektedir.
Peki işin gerçeği öylemi? Örneğin 1000 bilgisayarlı bir yapıda her bilgisayara gidip tek tek ip atamanız çok uzun bir zamanınızı alacaktır aynı şekilde bu bilgisayarlarının hangilerinin ip adresleri alıp almadıklarının kontrolüde oldukça zor olacaktır. Bu noktada Dhcp, sistem yöneticisinin imdadına yetişiyor.


     TCP nedir;



Bilgi Ağı” üzerindeki bilgi iletimi ve paylaşımı bazı kurallar dahilinde yapılmaktadır. Bu kurallara kısaca “internet protokolleri”, ya da TCP/IP protokoller ailesi denir. TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. Bir başka değişle, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar. Bu protokollere örnek olarak, dosya alma/gönderme protokolü (FTP, File Transfer Protocol), Elektronik posta iletişim protokolü (SMTP Simple Mail Transfer Protocol), TELNET protokolü (Internet üzerindeki başka bir bilgisayarda etkileşimli çalışma için geliştirilen login protokolü) verilebilir. Adını sıkça duyduğumuz WWW ortamında birbirine link objelerin iletilmesini sağlayan protokol ise Hyper Text Transfer Protocol (HTTP) olarak adlandırılmaktadır. TCP/IP protokolü aynı zamanda, diğer iletişim ağlarında da kullanilabilir. Özellikle pek çok farklı tipte bilgisayarı veya iş istasyonlarını birbirine bağlayan yerel ağlarda (LAN) kullanımı yaygındır. 
Bu na örnek olarak :FTP, File Transfer Protocol,( FTP) 
SMTP Simple Mail Transfer Protocol ( SMTP )



    UDP nedir;


    Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlı bilgisayar iletişiminde bir datagram modu oluşturabilmek için UDP protokolü yazılmıştır. Bu protokol minimum protokol mekanizmasıyla bir uygulama programından diğerine mesaj göndermek için bir prosedür içerir. Bu protokol ‘transaction’ yönlendirmelidir. Paketin teslim garantisini isteyen uygulamalar TCP protokolünü kullanır.



     SWITCH nedir;


   Bilgisayarların ve diğer ağ öğelerinin birbirlerine bağlanmasına olanak veren ağ donanımlarından biridir. Sadece o ağ içerisinde çalışır yani farklı bir network ağına erişim sağlamaz. OSI yedi katman modelinin 2. katmanında bulunur fakat yeni switchler IP routing yapabildiği için 3. katmanda da çalışır. Bir mesaj aldığında bunu yalnızca gönderilmesi gereken bilgisayara yollar yani gereksiz yayın trafiğini engeller. Switchler üzerinde her bir port diğerlerinden bağımsız veri alışverişinde bulunabilir.




     PROXY nedir;



    ağ üzerindeki trafiği azaltmak ve yanıt süresini kısaltmak için kullanılan sunuculardır. İstemciler vekil sunucu üzerinden internete erişir. Proxy server yoğun talep alan sayfaları ön belleğine alarak talepte bulunan istemcilere ön bellekteki veriyi gönderir. Erişime engellenecek web siteleri de yine vekil sunucu üzerinden engellenebilir. Proxy server ile ağda virüs yayılmasının önüne geçilebilir.


KAYNAK;





EmoticonEmoticon